Print this page
Кратко ръководство за On-Site и On-Page оптимизацията
27 Сеп
Кратко ръководство за On-Site и On-Page оптимизацията WebBrand-BG.COM

Кратко ръководство за On-Site и On-Page оптимизацията

КАКВО Е ON-SITE И ON-PAGE ОПТИМИЗАЦИЯ?

On-Page е оптимизация на елементи от HTML страниците за търсене в Google. Това обикновено включва съдържанието и таговете. On-Site

оптимизацията включва On-Page оптимизация,

както и оптимизирането на елементи от сайта, които не са ограничени до отделна страница, а като навигация и хипервръзки, карта на сайта, Robots.txt файл, кодировка, и т.н. (On-Site SEO се отличава от Off-Site оптимизацията, тези тема не е засегната в статията). On-Page и On-Site оптимизациите са важни за вашия уеб сайт и лесното му откриване в търсачките. По принцип тези елементи формират начина, по който търсачката се ориентира за страницата ви и получава синтезирана информация като резюме за вашата страница и бизнес. Тези два елемента казват на Google и останалите търсачки, за какво се отнася дадена страница, какви заглавия са най-подходящи за нея.

Основни ФАКТОРИ при ON-SITE SEO ОПТИМИЗАЦИЯТА

КАЧЕСТВО НА САЙТА
Качеството на уеб сайта е изискване номер едно в SEO оптимизацията на уеб сайтове в днешно време. Трябва да направите уеб сайт, който потребителите да го харесат и да се връщат отново и отново при Вас. Вашия уеб сайт трябва да е харесван повече от тези на конкурентите Ви. На практика Google, Bing, Yahoo и други търсачки измерват действията на потребителите и знаят, кой сайт е най-много допада на даден потребител при дадено търсене. Освен това води сатистика за прекараното време в даден сайт, което също има голямо значение. Ако портебителя не се застоява в даден уеб сайт, Google решава, че не му е доставил точната информация, която той търси. След което Google решава, че има нещо което не трябва да е така и следващото търсене вече знае, че не трябва да показва този сайт.

СЪДЪРЖАНИЕ на УЕБ САЙТА
Съдържанието на всяко нещо е много вашно, затова  Вашата уеб страница трябва да осигури на потребителите униклано, точно и ясно съдържание, което да се отличава от останалите безброй много сайтове в интернет пространството. Другото важно нещо е той да съдава репутация на един истински, винаги актуализиран и поднасящ коректна информация, за да може посетителите да се връяат отоново и отново. Един уеб сайт би изглеждал много добре, когато в него има мултимедийни материали, като видеа, снимки, инфограми. При поднасяне на информацията в уеб сайтовете е много важно и много по-лесно смилаемо за потребители, да има мултимейни материали. Не мислите ли, че е много по-добре уеб страницата да е раздвижена, отколкото черно бяла. Съдържанието играе голяма роля също и при намирането на ключовите думи във Вашия сайт от страна на търсачките. Избягвайте прекалено много повторения.

ПОТРЕБИТЕЛСКИ ИНТЕРФЕЙС
Фактора потребитесли интерфейс е немаловажен при изработка на уеб сайт или онлайн магазин. Навигацията, която ще се използва в уеб сайта трябва да е създадена, че посетителя да може да открие това, което му трябва с не повече от три клика на мишката и да бъде разбираема. Другото важно нещо в потребитеския интерфей е уеб сайта да се зарежда бързо, защото никой не обича да чака. Не на последно място по важност е това сайта да зарежда бързо. Той трябва да бъде поднесен на посетителя, колкото се може по-бързо независимо от какво устройство се отваря то (смартфон, таблет, настолен компютър или игрова конзола). В момента най-популярно е да се изработват сайтове с адаптивен дизайн така наречения Responsive Design, с който дизайн независимо от какво устройство се извиква, съдържанието се пранастройства по парабетрите на устройството.

ИМЕ НА ДОМЕЙН
Бихме Ви препоръчали да регистрирате най-доброто име за домейн, което е свободно. Името на домейна е първото нещо което виждат потребителите, това става още при търсенето. Препоръчително е домейн името да съдържа ключова дума свързана с Вашата дейност. Силно препоръчваме да избягвате използването на неподходящи, кратки или много дълги домейн имена. Определено, ако имате регистриран домейн, който напълно съвпада с ключовата ви дума, това определено би Ви дало преднина в Google (и другите търсачки). Това би могло да ви доведе понякога и  до позиция от 1-ва до 3-та, но това не е гарантирано на 100% разбира се. В горния откъс на текста споменахме за съдържание нали така. Затова не можем да очакваме само от домейн името чудеса. съдържанието. Предвид това, че Google промени алгоритмите си и понижи силата на точно съвпадащи домейни за сайтове с лошо качество на съдържанието и лошата израбортка.

СТРУКТУРАТА НА УЕБ САЙТА, НАВИГАЦИЯТА, и URL АДРЕСИТЕ
Много добро решение е уеб сайта да има опростена но в същото време завладяваща структура. Фактора да има проста навигация е много важна част, така че потребителите да не се объркват и да се чудят "Ъ-ъ-ъ сега къде трябва да кликна". Предполагаме, че сте попадали на такива сайтове. Затова ние предлагаме изработка на уеб сайт с адаптивен дизайн  интуитивна навигация. Използването на текстови линкове и е много добре, като за начало, но много по-добре е да се използват и снимки в слайдове за навигация. Единствено не трябва да забравяте добавянето на така наречените Alt-тагове. Тези тагове имар също значение за SEO оптимизацията. Най-важните уеб страници трябва да са позиционирани в главното или хоризонталното меню. Най-важното съдържание във Вашия сайт не трябва да е на повече от два клика от началната Ви страница. С намаляването на бройката кликове от страна на посетителите също ще се намалят и бройките наклонени черти в URL адресите. Google също не обича да чете много, затова Вашите URL адреси трябва да са кратки, ясни и да съдържат ключова в себе си. Търсачките ще я разберат стига да не използвате линкови връзки от типа на “?index.php=menu_id_72”. При сървърите с Unix, задължително трябва да включите mod_rewrite, за да имате приятелски URL адреси.

ДУБЛИРАНО СЪДЪРЖАНИЕ и URL РЕДИРЕКТВАНЕ (Canonicalization)
Не е нужно да дублирате съдържанието в страницата си. Минимизирайте дублираното съдържание. Когато дублирано или много подобно съдържанието трябва да се визуализира на различни URL адреси, поради някаква  оправдателна причина (примерно за тестване на различна страница, различен дизайн или ако имате различна версия на същата страница за AdWords рекламите), може или да блокирате Googlebot-a от втората страница и дубликатите, или по-лесното, което ви препоръчвамe, e да използвате canonical връзки на втората версия на страницата. Например: <link href=“URL адрес на canonical страницата идва тук“ rel=“canonical“>
сега не е проблем да включите същия линк от canonical страницата, която води до същото съдържание. В случай, че се безпокоите, това няма да причини никакви проблеми на индексирането ви. Решете дали искате сайта ви да излиза със domainname.com или www. domainname.com, и след това ре-директвайте всички адреси до един от двата варианта.

ИНДЕКСИРАНЕ
Важните страници от уеб сайта Ви трябва да са достъпни за Googlebot и другите търсещи ботове. Препоръчително е използването на Robots.txt или Meta Robots тагове, за да ограничите част от съдържанието на уеб страницата Ви от да бъде индексирана от роботите. Чрез Google Webmaster Tools може да проверите за грешки, които да пречат на търсещите ботовете да претърсват страницата Ви. Добре е да допуснете роботите до вашите CSS и JS файлове, както и до изображенията в сайт. Това нещо може да го постигнете също с файла Robots.txt по следния начин:

#Googlebot
User-agent: Googlebot
Allow: *.css
Allow: *.js

СЪВМЕСТИМОСТ
С напредване на интернет технологии вече хората използват различни по големини устройства и браузъри. Вашия уеб сайт трябва да бъде адаптивен към всички тези устройства. Включително и Internet Explorer 6. В България все още има много хора, които го използват.

ВЪТРЕШНИ ВРЪЗКИ
Добре оформените и правилните вътрешни връзки помагат също за добрата оптимизация на сайта Ви. Добрата архитектура на вътрешните връзки и контекстуални връзки в съответното съдържание оказват добър ефект. Много полезно би било да използвате вътрешните си връзки от ключовите думи в съдържанието. Да вземем пример с една страница за общи условия. Там почти на всеки ред се налага да назовете името на сайта. Това е добре. Сега остава единствено да ги направите линкови връзки, като по начин Вие ще осигурите поток към началната страница на сайта. Правилото важи и за другите важни страници.

ИЗХОДНИ ВРЪЗКИ
Препоръчваме Ви да не допускате да се публикуват външни връзки в сайта. И да решите да се публикуват трябва да използвате no-follow линкове, което съобщава на търсещите машини да не следват този линк. По принцип полза от линкове има но те трябва да са към уместни страници, добър ранг и достоверни. Да не са примено сайтове за +18.

ЛИПСВАЩИ СТРАНИЦИ, 404 СТРАНИЦИ, ИЗТРИТО СЪДЪРЖАНИЕ
Трябва много да се внимава да няма неработещи линкове в сайта Ви. Препоръчително е да проверявате за такива периодично. Чрез Google Webmaster Tools може да ги откриете тези връзки. Когато премахвате съдържание или продукт, уврете се, че сте приложили 301-redirect на тези премахнати уеб страници към началната страница или към друга, която е близка до тази изтритата.

ДОБРИ ПРАКТИКИ И МОНИТОРИНГ
Добре е да следите трафика на уеб страницата си и да проверявате за технически проблеми свързани с използвачнето на с уеб сайта. Много е добре да бъдат използвани данните от Google Webmaster Tools, Bing Webmaster Tools и Google Analytics. Създайте XML карта на сайта и с използването на приложенията за web master-и ги изпратете за индексация към търсещите машини. Добре е да се създадат няколко XML карти за различното съдържание в сайта(съдържание, сними, видео и новини).

БУТОНИ ЗА СОЦИАЛНО СПОДЕЛЯНЕ
Последното но не на последно място по значение е това да имате социални бутони във всички страници на уеб сайта. Поддържайте актуални Вашите социални профили за да има интерес. Ролята на социалните мрежи изобщо не е малка при оптимизарането на сайта Ви. В по-голямата си част са безплатни. Използвайте ги!

+359 886 19 75 11

ПРОЧЕТЕНА 898 ПЪТ(И) Последно променена на Вторник, 11 Октомври 2016 09:42
Изработка на уеб сайтове, онлайн магазини и SEO оптимизация - WebBrand-BG.COM

WebBrand-BG.COM се занимава активно с изработка на уеб сайтове, онлайн магазини, поддръжка и SEO оптимизация за търсачки. С натрупания дългогодишен опит нашия екип е изработил множество проекти. С разрастването на дейноста си WebBrand-BG.COM вече предлага и изработка на уеб сайтове и онлайн магазини в Германия. В МЕНЮ " Уеб Услуги" може да видите предлаганите от нас услуги, които са на конкурентни цени. От МЕНЮ "Контакти" може да  се свържете с нас и направите запитвания, а в МЕНЮ "Портфолио" може да разгледате проектите, които са завършени и се радват на успех.

Website: webbrand-bg.com
Влез във профила си, за да коментираш!
WebBrand-BG.COM използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си, Вие приемате използването на "бисквитки" за повече информация, прочете ТУК…